2.2.12

Diari del pagès: Prevenció de grans gelades a tot el territori català



Davant la previsió de temperatures molt baixes durant els pròxims dies, i, per tant, fortes gelades que poden afectar els conreus agrícoles catalans, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural recomana a tots els agricultors i ramaders extremar les mesures de prevenció. Aquest missatge també s’ha fet arribar a les Agrupacions de Defensa Vegetal (ADV) perquè el traslladin a tots els seus agricultors.
 
Les gelades poden tenir una especial incidència en el cas de cultius hortícoles i ornamentals. En el cas de conreus d’aquest tipus que estan protegits, la prevenció parteix amb un cert avantatge. En aquests casos, el Departament recorda que pot resultar interessant avançar la recol·lecció de fruits i plantes que ja estiguin en condicions de ser collits.
 
Si bé en el cas dels fruiters de llavor i pinyol, els arbres es troben en plena aturada hivernal i, per tant, no cal esperar-hi danys significatius, altres fruiters com els cítrics o els ametllers corren el risc de veure’s afectats, els primers en relació amb les varietats més tardanes que encara tenen fruits als arbres, i els segons sempre que hagin iniciat la florida.
 
En el cas de l’olivera les gelades podrien afectar l’escorça de les branques més joves, la qual cosa pot representar una via d’entrada de malalties en dies posteriors, motiu pel qual es considera important protegir-les amb fungicides a base de coure